•  Bejelentkezés
  •  Regisztráció
Navigation Ingatlanok a határból Ingatlanok a határból
ÉRTÉKBECSLŐ ITT!
+36 30 250 6996
  • Kezdőlap
  • Ingatlanok
    • Szőlő
    • Kert, gyömölcsös
    • Gyep, rét, legelő
    • Erdő, fásított terület
    • Szántó
    • Telep
    • Major
    • Pince
    • Tanya
    • Halastó
  • Hirdetés feladása

Mindennapi lisztünk – a búza 2. rész

Kategória: Szántó, Termőföld 2020.07.17. admin Komment

Az őszi és a tavaszi búza megismerése után most kicsit nézzük meg azt, hogy milyen fajta búzákból milyen liszteket használunk leginkább a háztartásainkban!

A búza és a történelem

Hogy mi is a jó búzatermés titka? Először is kell hozzá megfelelő környezet – tehát talaj, föld, csapadék és megfelelő tápanyag – magas szintű és szakértelemmel bíró agrotechnika – trágyázás, talajvédelem, növényvédelem, és persze olyan fajtákra van szükség, amik kiváló minőségűek.

Nem célunk most minden fajtát megvizsgálni – ez ugyanis messze túlmutatna egy cikk lehetőségein. Ha a búzafajtákról beszélünk, akkor azonban meg kell említenünk, hogy a biológiai alapot a közönséges búza fajtái adják (Triticum aestivum). A magyar búzatermesztés már ezeréves itt a Kárpát-medencében. Ezt régészeti leletek is és írásos emlékek is igazolják. A középkorban és az újkorban már fontos kiviteli cikk volt a magyar búza, mely híres volt jó minőségéről. Nemesítése a népesség növekedésével együtt, mintegy 150 évvel ezelőtt kezdődött, a kiegyezés után. Olyan fajtákra volt szükség, amelyek jól tűrik az esetleges időjárási változásokat, és biztonságosan teremnek. Ezeket a régi fajtákat, illetve nemesített változataikat még az első világháború után is termesztették. A második világháború után azonban a gépesítés fejlődése, a még magasabb volumenre vonatkozó igények miatt átadták helyüket újabb fajtáknak, újabb nemesítéseknek.

A jelenleg termesztett búzák fajtáinak számát nehéz lenne meghatározni – a nemesítések miatt több ezerre tehető ez a szám. Hazánkban több, mint száz fajta őszi búzát termesztenek.

 

Forrás: pixabay.com

Mi mit jelent a lisztek csomagolásán?

A liszteket betűkkel és számokkal különböztetik meg egymástól a gyártók. Az első, és legegyszerűbb megkülönböztető jel a betű, amely a gabonára utal, amelyből a liszt készült. Így a búzaliszt betűje a „B” (az „R” a rozsé, a „D” a durumbúzáé).

A csomagoláson ezután következik a szemcseméretre vonatkozó betű: FF kétszer fogós, FFF háromszor fogós lisztet jelent (durva szemcseméret, például a rétesliszt), a D pedig darát.

A szám a következő, amit a liszt csomagolásán értelmeznünk kell. Ez jelenti a liszt korpatartalmát. Minél nagyobb ez a szám, annál több a korpa a lisztben. A legelterjedtebb, BL55-ös lisztben például elhanyagolható a korpa mennyisége. A BL80-as, ami a kenyérlisztet jelenti, már több korpát tartalmaz. A BL200 a teljes kiőrlésű liszteket jelenti, amelyekben magas a korpatartalom.

Az ajánlás szerint az a legegészségesebb, ha a finomliszt helyett inkább a teljes kiőrlésűt választjuk, hiszen ezekben nemcsak a búza magjának belseje van megőrölve, de tartalmazza a csírát és a korpát is, melyek a búzaszem külső rétegei.

Lisztek a konyhában

Most fordítsuk le a liszteket a konyhánk nyelvére!

Házi péksüteményekhez, süteményekhez, valamint sűrítéshez a legjobb, ha a finomliszthez nyúlunk. Ebből csinálhatjuk a legjobb palacsintát és a kelt tésztákat is.

Ha rétest csinálunk, akkor mindenképpen fogós lisztet kell használnunk, melynek igen magas a sikértartalma. Ebből tudunk jó galuskát is csinálni, nudlihoz és gyúrt tésztához is ez a legjobb.

Ha piskótát vagy kevert tésztát sütünk, akkor a félfogós liszttel tegyük ezt, melynek szintén magas a sikértartalma.

A karantén alatt nagy sikert aratott a különböző péksütemények készítése; főleg a házi kenyerek sütése volt nagyon népszerű. Ehhez a legjobb, ha a BL80-as lisztet választjuk, ha tehetjük. Így ropogós héjú és puha bélzetű kenyeret kapunk.

 

A cikk megjelenik az ingatlanpress.hu portálon is!

Címkék:búzafajtákbúzaterméskenyérlisztlisztőszi és tavaszi búzaréteslisztsima lisztteljes kiőrlésű liszt
Szerző

admin

Szólj hozzá Cancel reply

Az e-mail címed nem lesz publikus. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező

Legutóbbi bejegyzések

  • Őszre készülünk – az augusztusi kerti munkák
  • A nyáron gyógyító természet – Gyógynövények és gyűjtésük a legmelegebb hónapokban
  • Mindennapi lisztünk – a búza 2. rész
  • VÉGE: az osztatlan közös földtulajdon megszűnik Magyarországon
  • Aratunk – a búza 1. rész

Kategóriák

  • Belvárosi ingatlan
  • Blog
  • Egyéb
  • Erdő
  • Halastó
  • Kert
  • Nádas
  • Szántó
  • Szőlő
  • Termőföld

Kövess minket facebookon

Facebook Pagelike Widget

Az eladotermofold.hu

Termőföld jellegű és külterületi ingatlanok hirdetésére kialakított weboldal. A folyamatosan frissülő kínálat mellett piaci trendeket és agrár jellegű témákat kínál az érdeklődők számára.

Most jó helyen van az eladó és bérbeadó termőföld ingatlanok megtalálásához.

Kiemelt ingatlanok

Kövess minket facebookon

Facebook Pagelike Widget

Hasznos

  • Kapcsolat
  • Blog
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie (Süti) szabályzat
© 2019-2020 eladotermofold.hu Minden jog fenntartva!
Powered by GRANDEINGATLAN.HU
A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot jóváhagyod.

Elfogadom Elutasítom Részletek
Adatvédelmi és süti irányelvek

Sütik

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot jóváhagyod.
Szükséges
Mindig engedélyezve

A szükséges sütik nélkülözhetetlenek a webhely megfelelő működéséhez. Ez a kategória csak azokat a sütiket tartalmazza, amelyek biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit. Ezek a sütik nem tárolnak semmilyen személyes információt.

Nem szükséges

Azokat a sütiket, amelyek nem feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és amelyeket kifejezetten a felhasználói személyes adatok gyűjtésére használnak elemzésen, hirdetéseken és más beágyazott tartalmakon keresztül, nem szükséges sütiknek hívják. A sütik weboldalán történő futtatása előtt kötelező beszerzni a felhasználó hozzájárulását.

Bejelentkezés

Kedvencek hozzáadásához jelentkezen be!

Elfelejtette jelszavát?
Lépjen be oldalunkra a további lehetőségek eléréséhez!
Ön már regisztrált felhasználónk?
Elfelejtette jelszavát? A következő e-mail címre küldjük Önnek az új jelszavát!
Ön már regisztrált felhasználónk?