•  Bejelentkezés
  •  Regisztráció
Navigation Ingatlanok a határból Ingatlanok a határból
ÉRTÉKBECSLŐ ITT!
+36 30 250 6996
  • Kezdőlap
  • Ingatlanok
    • Szőlő
    • Kert, gyömölcsös
    • Gyep, rét, legelő
    • Erdő, fásított terület
    • Szántó
    • Telep
    • Major
    • Pince
    • Tanya
    • Halastó
  • Hirdetés feladása

Karácsonyra halat – a lehalászás és a halgazdaságok itthon

Kategória: Halastó 2019.12.16. admin Komment

Vajon elgondolkozott már kedves olvasónk azon, hogy ha egy kiváló rántott ponty a karácsonyi menü, az vajon honnan kerülhetett az asztalára? Mit érdemes tudni a magyar halgazdaságokról?

Az ünnepre készülődve ezért aktuális témát választottunk: vajon honnan származik a karácsonyi menünk ínycsiklandó fogása? Legyen tehát most szó a halgazdálkodásról télen, az egyik legfontosabb időszakban. A folyamat persze nem most indul – hiszen lassan már az asztalra kell kerülnie az ízletes, magyar halaknak. Bizony, már október végén elkezdték a lehalászást – megkezdve ezzel a készülődést az ünnepekre. Lassan pedig a végéhez közeledik ez a procedúra.

Ha kicsit kitekintünk, azt látjuk, hogy Magyarország sajnos nem büszkélkedhet a halfogyasztási szokásaival. Évente 5 és 6 kilogramm közötti az a mennyiség, amelyet halból elfogyasztunk. Ez nem túl jó statisztika – főleg, ha azt nézzük, hogy mondjuk a portugálok vagy a norvégok évente 50 kilogramm fölött fogyasztanak halat. Kétségtelenül nagy különbség – bár a magyar számok lassan, de javuló tendenciát mutatnak.  Négy-öt évvel ezelőtt még négy kilogrammot fogyasztott átlagban egy magyar ember.

Halgazdaságok

Hazánk halastavai mintegy 30 ezer hektár területet jelentenek jelenleg. Különböző nagyságú tavak, tócsoportok ezek, melyekből közel 20,000 tonnát halásznak le évente (2015-ös adat). Ebből a mennyiségből csaknem 13 ezer tonna étkezési hal.

Mik a legjellemzőbb halai a magyar halgazdaságoknak?

Többféle pontyot halásznak, szintén többféle busa is található ezekben a tavakban, de van amúr, compó, kecsege és márna is. Ha a ragadozó halakat nézzük jellemző a csuka, süllő, harcsa, sügér, angolna és menyhal. De ezek a halak korántsem a teljes választékot jelentik: ezek az elsőrendű haszonhalak. Ha az osztályozást nézzük, vannak még másodrendű és harmadrendű, táplálék-és gyomhalak. Ez utóbbiak eléggé negatív neve is jelzi, hogy igazából károsak, míg a táplálékhal ez esetben a ragadozó halak táplálékát jelenti.

Nem árt tudnunk, hogy az ország legnagyobb halgazdasága a Hortobágyon található.  A Hortobágyi Halgazdaság évente körülbelül 3000 tonna halat értékesít – ennek csaknem felét a karácsony előtti időszakban. Sőt, a karácsony előtti hét a legerősebb – naponta 100 tonnát szállítanak el innen a nagyobb kereskedelmi láncokhoz, partnerekhez – de természetesen exportra is jut a magyar halból.

Pontyot, busa, amúr, harcsa, csukát és süllő – ezek a halak mind megtalálhatók itt, és eladásra is kerülnek.  Nemcsak itthon terítik őket, de szép mennyiség megy exportra is.

A lehalászás folyamata

Lehalászáskor leengedik a tó vizét, kimerítik a halakat, majd a visszatöltéskor vízzel telítik meg a tómedret, és újra telepítik a halakat. A lehalászás folyamatában, annak szezonjában gyakorlatilag megállás nélkül emelik ki a halakat a tavakból a halgazdaságban dolgozók, melyek ezután egy külön medencébe kerülnek. Ez az úgynevezett téli medence. Itt már fajta és méret szerint vannak szétválogatva – sokkal könnyebb így kezelni a kereskedelmi és logisztikai szempontok alapján is.

A népszerűségi listáról

És hogy mi fogy nálunk a legjobban karácsonykor? Még mindig magasan a ponty vezet – minden évben ez az eredmény, stabilnak tűnik a vezető szerep. Jön föl még a harcsa is, amiből szívesen fogyasztunk karácsonykor, de ha a cél az uniós átlag elérése (20 kilogramm fölötti halfogyasztás évente egy személyre) akkor legalábbis hetente kétszer kellene minimum halat ennünk.

Karácsonykor azonban semmiképpen ne hagyjuk ki!

Boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Címkék:elsőrendű haszonhalakhalfogyasztáshalgazdálkodáslehalászás
Szerző

admin

Szólj hozzá Cancel reply

Az e-mail címed nem lesz publikus. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező

Legutóbbi bejegyzések

  • Őszre készülünk – az augusztusi kerti munkák
  • A nyáron gyógyító természet – Gyógynövények és gyűjtésük a legmelegebb hónapokban
  • Mindennapi lisztünk – a búza 2. rész
  • VÉGE: az osztatlan közös földtulajdon megszűnik Magyarországon
  • Aratunk – a búza 1. rész

Kategóriák

  • Belvárosi ingatlan
  • Blog
  • Egyéb
  • Erdő
  • Halastó
  • Kert
  • Nádas
  • Szántó
  • Szőlő
  • Termőföld

Kövess minket facebookon

Facebook Pagelike Widget

Az eladotermofold.hu

Termőföld jellegű és külterületi ingatlanok hirdetésére kialakított weboldal. A folyamatosan frissülő kínálat mellett piaci trendeket és agrár jellegű témákat kínál az érdeklődők számára.

Most jó helyen van az eladó és bérbeadó termőföld ingatlanok megtalálásához.

Kiemelt ingatlanok

Kövess minket facebookon

Facebook Pagelike Widget

Hasznos

  • Kapcsolat
  • Blog
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie (Süti) szabályzat
© 2019-2020 eladotermofold.hu Minden jog fenntartva!
Powered by GRANDEINGATLAN.HU
A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot jóváhagyod.

Elfogadom Elutasítom Részletek
Adatvédelmi és süti irányelvek

Sütik

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot jóváhagyod.
Szükséges
Mindig engedélyezve

A szükséges sütik nélkülözhetetlenek a webhely megfelelő működéséhez. Ez a kategória csak azokat a sütiket tartalmazza, amelyek biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit. Ezek a sütik nem tárolnak semmilyen személyes információt.

Nem szükséges

Azokat a sütiket, amelyek nem feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és amelyeket kifejezetten a felhasználói személyes adatok gyűjtésére használnak elemzésen, hirdetéseken és más beágyazott tartalmakon keresztül, nem szükséges sütiknek hívják. A sütik weboldalán történő futtatása előtt kötelező beszerzni a felhasználó hozzájárulását.

Bejelentkezés

Kedvencek hozzáadásához jelentkezen be!

Elfelejtette jelszavát?
Lépjen be oldalunkra a további lehetőségek eléréséhez!
Ön már regisztrált felhasználónk?
Elfelejtette jelszavát? A következő e-mail címre küldjük Önnek az új jelszavát!
Ön már regisztrált felhasználónk?